mans

mans

dijous, 14 de febrer del 2013

EL MALTRACTAMENT PSICOLÒGIC

Per desgràcia, el maltractament psicològic no sempre es evident. I aquest és un dels seus grans problemes, que moltes persones no saben que son maltractades en forma continua i sense pietat.

En l’àmbit del perfil del maltractador psicològic, es poden donar de forma genèrica tres possibilitats d’actitud cap a la víctima, tenint en compte el nivell d’agressivitat de menys a mes:

1. EL MALTRACTADOR “VÍCTIMA”
És el que constantment troba alguna manera de corregir-nos el que fem. Diu que ho fa pel nostre be i que li sap molt de greu haver-nos de dir el que fem malament, però per que ens estima ho farà sempre que sigui necessari. I curiosament, sempre és necessari. Ens fa sentir insegurs, amb baixa autoestima, sense cap espontaneïtat i amb molta por d’equivocar-nos i de que els altres ens deixin de banda. Aleshores, el considerem com una mena de ser pacient i bo amb nosaltres, i al que li devem constant obediència i respecte. Mai se’l ha de qüestionar ni contradir-lo. Tot ho fa pel nostre be. De fet, és la nostre víctima. Pobret.

2. EL MALTRACTADOR “CASTIGADOR”
En aquest cas, en fa creure que no ens esforcem per fer millor les coses, que no ens interessa prosperar, que som egoistes i que no ens importa res el que els altres volen. És per això que actua com si fos repressor d’una conducta inadequada. Ens ha de castigar com podria fer-ho amb un nen mal educat que no vol complir les normes. Sent que te el dret i l’obligació de fer-nos rotllar com sigui. Pobret, també. 

3. EL MALTRACTADOR “DESTRUCTOR”.
 És el que realment gaudeix fent-nos tot el mal possible i amb tota la consciència. No en te prou amb fer-nos patir, aquest ens vol destrossar de debò, i farà el que calgui per aconseguir-ho. Crec que és el pitjor de tots. No te límits en les seves accions en contra nostre i mai acaba be. Repeteix el cicle un cop d'erera l'altre.

Com podeu veure la vida del maltractador es basa en que el maltractat vagi morint-se a poc a poc. Quan pitjor està la víctima, mes força i energia te el maltractador.

El punt clau resideix en adonar-nos del que passa. No podem fer-ho tot tant malament, ni ser tant egoistes, ni ser tant dolents, i no cal dir que tampoc mereixem patir per com som. Ningú ha de patir per com és, quan és l’altre qui el jutja.