mans

mans

dilluns, 17 de desembre del 2012

ATZAR I/O DETERMINISME

Perquè passen les coses i quins son els motius?

El “DETERMINISME” és una teoria basada en la condicionabilidad causal i universal de tots els fenòmens, és a dir, que tot allò que passa està condicionat per el duet causa-conseqüència, cosa que a la vegada, condiciona el futur.
L’ATZAR, és una casualitat present en les coses que passen, i es caracteritza per no ser lineal.

La discussió entre els que estan a favor o en contra (d’un o altre concepte) dura des dels començaments de la filosofia.


Jo tinc la meva pròpia teoria en base a una experiència tant personal com professional. Crec que al analitzar moltes situacions, ens adonem de que hi ha coses que no podien passar, i en canvi, s’han produït. D’altres, que eren pràcticament segures, no s’han acabat consolidant.
És per això que penso que la nostra interpretació del que veiem, del que sentim que ens passa, i del que escollim fer en un moment determinat, la nostra vida pot prendre un altre rumb, que en cas de no haver variat, el nou esdeveniment no s’hagués produït.
L’atzar pot existir, però la meva balança s’inclina mes al determinisme. Podem fer canvis i la vida ens porta per diversos camis que podrem aprofitar o no segons el moment que estem vivint (personal, social o afectiu).

Hi ha una poesia de Jorge Oyhanarte, que d’una manera exquisida parla d’això. No us la perdeu.