mans

mans

dijous, 24 de gener del 2013

TRASTORN DE PERSONALITAT MÚLTIPLE

Actualment es coneix per: TRASTORN D’IDENTITAT DISSOCIATIU.
Segons el DSM-IV-TR, es basa en la presència de dos o mes identitats o estats de personalitat, cada una amb un patró propi i relativament persistent de percepció, interacció i concepció del entorn i d’un mateix. Al menys, dos de les possibles identitats, controlen recurrentment el comportament de la persona. Existeix una incapacitat manifesta per recordar informació personal important (massa extensa per poder ser explicada per l’oblit corrent).
Tot es centra en la “dissociació”, que és un mecanisme de defensa que ens permet que l’identitat, la memòria, les idees, els sentiments o les percepcions pròpies, es trobin separades del nostre conscient i no puguin ser recuperades voluntàriament. 

A part de que la persona amb trastorn d’identitat tingui una predisposició determinada, per patir aquest trastorn s’ha de donar un trauma desencadenant que provoqui la possible dissociació, i a demés, que es vagi repetint en un cert interval de temps. També s’ha de saber que els canvis de personalitat que te la persona que pateix aquest trastorn, fan de la seva vida un caos complexa i caòtic de difícil solució, per que s’ajunten característiques de les diverses personalitats que pateix, motiu pel qual, en ocasions, se’ls considera com possibles quadres psicòtics. 

Entre d’altres, es produeixen uns símptomes similars:
• De tipus físic: mal de cap, tensions, ....
• Amnèsia, distorsions en el temps
• Despersonalització (estar com separat d’un mateix)
• Desrealització (sensació d’irrealitat)
• No reconeixement del que ha passat ni record del que s’ha produït
• Alteracions del estat anímic segons la personalitat que s’adopta

El control del cos es transfereix d’una personalitat a l’altre, però la persona en el seu conjunt, està fora del contacte amb la realitat. La causa pot ser originada a la infància, ja que abusos en aquesta edat poden provocar el desdoblament de las personalitats per poder suportar els traumes soferts.


És un trastorn greu i crònic que pot resultar invalidant i generar incapacitat.